Κρανιά | Γρεβενών
Αρχίσαμε την έρευνα. Ψάχνοντας για τον ιδανικό… “προορισμό” της βιβλιοθήκης μας ανακαλύψαμε την ορεινή Κρανιά Γρεβενών. Ένα χωριό με φύση μοναδικής ομορφιάς και πετρόχτιστα σπίτια με λαμαρινένιες σκεπές, φτιαγμένες για να αντέχουν τις βαριές χιονοπτώσεις του χειμώνα, συνηθισμένες για την περιοχή. Εκεί, ζουν σήμερα μόλις 470 άνθρωποι, φυλάσσοντας τις δικές τους “Θερμοπύλες”. Το καλοκαίρι, ο πληθυσμός του χωριού σχεδόν πενταπλασιάζεται και τα παιδιά πλησιάζουν τα 100, χάρη στους απανταχού Κρανιώτες, που επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να περάσουν τις θερινές διακοπές τους.
Η Κρανιά είναι η αφετηρία από όπου ξεκινάμε κι εμείς το δικό μας συναρπαστικό “ταξίδι”.  Ένα πανέμορφο, αλλά απομακρυσμένο χωριό, στις παρυφές της Βάλια Κάλντα, όπου ζουν 30 παιδιά, προσχολικής ηλικίας, μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Σε αυτό το ήσυχο χωριό, η δημοτική αρχή Γρεβενών έχει παραχωρήσει για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης έναν μεγάλο και φωτεινό χώρο, σε ένα πέτρινο κτήριο με ξύλινα πατώματα, το παλιό σχολείο.
Εκεί, με τη μεσολάβηση του Δικτύου Δημοσιογράφων Εθελοντών “Journalists Acting”, που κινητοποιεί επιχειρήσεις και πολίτες, δημιουργήθηκε μέρα με την ημέρα ένα μικρό θαύμα, χάρη στις χορηγίες εταιρειών προς τη δημοτική αρχή, αλλά και στη συνδρομή πολλών ιδιωτών. Ιδιωτών που μιλούν με τις πράξεις τους.
Από την Κρανιά ξεκίνησε μια θετική αλλαγή.
Όλοι μαζί, δημιουργούμε ένα κομμάτι του κόσμου που ονειρευόμαστε.
Της Ελλάδας που ονειρευόμαστε.
Όλοι μαζί. Μαζί σας.