Μουριές | Κιλκίς
Με παιδικές φωνές και χαμόγελα «πλημμύρισε» η ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη, στο χωριό Μουριές του Κιλκίς, που άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχθεί τα περίπου 200 παιδιά της κοινότητας.
Ήταν η τέταρτη βιβλιοθήκη μας η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη σε δωρεές και χορηγίες, αλλά και στην προσωπική δουλειά πολλών εθελοντών.
Μέσα σε κλίμα γιορτινό, από το οποίο δεν έλειπε η  συγκίνηση, έγιναν την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 τα εγκαίνια της παιδικής και νεανικής βιβλιοθήκης, η οποία διαμορφώθηκε και επιπλώθηκε από την αρχή από τα ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός) και ειδικότερα από την ομάδα του καταστήματος της Θεσσαλονίκης.
Η βιβλιοθήκη στο ακριτικό χωριό, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, εξοπλίστηκε πλήρως, με περίπου1.500 βιβλία, δύο υπολογιστές, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Στεγάζεται σε έναν χώρο που μέχρι πρότινος ήταν αναξιοποίητος και βρίσκεται στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν δεκάδες μικρά παιδιά, εκπαιδευτικοί, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Τσαντάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, εκπρόσωποι του Δικτύου δημοσιογράφων, όπως και του μεγάλου χορηγού της πρωτοβουλίας, των ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή.
Κατά τα εγκαίνια, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Μουριών Γιάννης Μωϋσίδης τόνισε ότι «τα παιδιά αγκάλιασαν αμέσως τη βιβλιοθήκη». Από την πλευρά της η σχολική σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Κιλκίς Ιωάννα Αρβανίτη δεσμεύτηκε ότι «η βιβλιοθήκη θα μένει ζωντανή, καθώς θα γίνονται πολλές δράσεις στο χώρο». «Μακάρι να φτάσουμε στη μέρα που οι πρωτοβουλίες αυτές θα είναι ευπρόσδεκτες αλλά όχι αναγκαίες» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Γεωργαντάς.
Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μετά από επιστολή προς το Δίκτυο Δημοσιογράφων της υπεύθυνης Υπηρεσιών Πολιτισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Μαριάνθης Πάσχου, η οποία κατάγεται από τις Μουριές. Όπως η ίδια ανέφερε κατά τα εγκαίνια ο Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Christophe Le Rigoleur θα στηρίξει όλες τις βιβλιοθήκες με βιβλία, CD και DVD.