ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ

Store Operations Manager, IKEA Θεσσαλονίκης, όμιλος Fourlis

“Οι επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να δείχνουν κοινωνική αλληλεγγύη”

“Κάθε σύγχρονη ελληνική επιχείρηση μπορεί και οφείλει να έχει ενισχυμένο κοινωνικό ρόλο, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όχι σε λογική τυπικής φιλανθρωπίας, αλλά υποστηρικτικής αλληλεγγύης”: με τη φράση αυτή, ο Νίκος Υφαντίδης, Store Operations Manager στο IKEA Θεσσαλονίκης, εξηγεί στο “Journalistsacting.org” τον βασικό λόγο για τον οποίο ο όμιλος FOURLIS, που απασχολεί 2.348 άτομα στην Ελλάδα, αποφάσισε να στηρίξει γενναιόδωρα την προσπάθεια του Δικτύου Δημοσιογράφων Εθελοντών για τη δημιουργία παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομακρυσμένες ή περιθωριοποιημένες περιοχές της Ελλάδας.

Η πρώτη βιβλιοθήκη, στην Κρανιά Γρεβενών, είναι ήδη πραγματικότητα από τον Ιούλιο του 2014, χάρη και στoν όμιλο FOURLIS, που απαντώντας άμεσα στην έκκληση του Δικτύου  “Journalists Acting”, ανέλαβε -μέσω των ΙΚΕΑ- τον ρόλο του μεγάλου χορηγού της προσπάθειας.

Προσφέροντας έπιπλα, φωτιστικά σώματα, χαλιά,  κουρτίνες και διακοσμητικά αντικείμενα, μέσω χορηγίας προς τη δημοτική αρχή Γρεβενών, ο όμιλος διαμόρφωσε με τους διακοσμητές του ΙΚΕΑ, που έσπευσαν επί τόπου, έναν ιδιαίτερο χώρο γνώσης, μάθησης και ψυχαγωγίας- ξεκούρασης για τα παιδιά της Κρανιάς, σε δύο διαδοχικές, μέχρι πρότινος κενές αίθουσες, που παραχωρήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό από τον δήμο.

Η συγκεκριμένη δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν είναι η μόνη που έχει αναλάβει ο όμιλος FOURLIS, π.χ., μέσω των εταιρειών ΙΚΕΑ και INTERSPORT, προς όφελος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, νέοι, γυναίκες θύματα βίας, άστεγοι κ.α.), αλλά και για την υποστήριξη βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, αλλά και βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές.

Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να συνεισφέρετε στη βιβλιοθήκη της Κρανιάς;

Είμαστε ένας «ζωντανός» ‘Όμιλος ο οποίος αφουγκράζεται τις ανάγκες των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται και δρα με στόχο τη δημιουργία μίας καλύτερης ζωής για όλους. Θέλουμε να είμαστε κοινωνικά ενεργοί με άποψη και ουσία.

Το κάλεσμα σε δράση της ομάδας των δημοσιογράφων Journalists Acting για την ενίσχυση των ευκαιριών πρόσβασης στη γνώση που έχουν τα παιδιά και οι νέοι γενικότερα, σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, κινείται παράλληλα με τις δικές μας πρωτοβουλίες.

Ήδη από το 2012, υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές, το οποίο συνεχίζεται με την ίδια ένταση και τη φετινή χρονιά. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι, στο πρόσφατο παρελθόν, έχουμε υλοποιήσει και άλλες δράσεις εξοπλισμού βιβλιοθηκών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων του Δήμου Τυρνάβου και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

Ποιες άλλες δράσεις Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης CSR έχει αναλάβει στην Ελλάδα ο όμιλος;

Στον Όμιλο FOURLIS, υλοποιούμε μέσω των εταιρειών μας ένα πλαίσιο ενεργειών με έμφαση στην υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, νέοι, γυναίκες θύματα βίας, άστεγοι κ.α.). Οι ενέργειες αυτές εστιάζονται κυρίως στη στέγαση και τη σίτιση. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν τη μορφή συνεργειών με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (κυρίως δήμους όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, τη Λάρισα και το Βόλο) και άλλες συλλογικές οντότητες (εκκλησία, ΜΚΟ). Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι οι εταιρείες του Ομίλου FOURLIS, ΙΚΕΑ και FOURLIS TRADE,  προχώρησαν στη διαμόρφωση και τον πλήρη εξοπλισμό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Παλαιότερα είχαμε διαμορφώσει και εξοπλίσει πλήρως τον ξενώνα αστέγων «Αθηνών Εστία» (Δήμος Αθηναίων) και τις δομές φιλοξενίας αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα».

Πολύ σημαντική είναι και η συνεργασία της ΙΚΕΑ με τον Οργανισμό “Μπορούμε”, μέσω της οποίας από τον Ιούλιο του 2012 η ΙΚΕΑ διαθέτει καθημερινά και από όλα τα καταστήματά της στην Ελλάδα, τα γεύματα που δεν διατίθενται στα καταστήματά της, σε Οργανισμούς, Ιδρύματα και Φορείς, για τη σίτιση συνανθρώπων μας.

Σημαντικό είναι επίσης και το πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας της INTERSPORT, ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΚΡΑ. Από το 2011, η INTERSPORT επισκέπτεται δημόσια δημοτικά σχολεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας και προσφέρει αθλητικό εξοπλισμό για τις αθλοπαιδιές των παιδιών. Παράλληλα, αθλητές τοπικών συλλόγων μιλούν στα παιδιά για τη σημασία της άθλησης και της υγιεινής διατροφής για τη ζωή τους.

Από την έναρξη του προγράμματος, η INTERSPORT έχει επισκεφθεί 86 δημόσια δημοτικά σχολεία στους Νομούς Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, σε όλους τους νομούς της Κρήτης και στην Κέρκυρα, φτάνοντας σε περισσότερα από 9.400 παιδιά.

Κατά την άποψή σας, ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων στην κοινωνία, ιδίως εν μέσω οικονομικών κρίσεων;

Κάθε σύγχρονη – θα προσθέσω Ελληνική, επιχείρηση μπορεί και οφείλει να έχει ενισχυμένο κοινωνικό ρόλο. Ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όχι σε λογική τυπικής φιλανθρωπίας αλλά υποστηρικτικής αλληλεγγύης. Αυτό προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό και αποτελεσματική στόχευση. Μόνον έτσι θα είναι αξιόπιστη η κάθε κίνηση και θα κτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κοινωνικό σύνολο και την επιχειρηματικότητα.

Πόσα άτομα απασχολεί σήμερα ο όμιλος στην Ελλάδα; Σε τι ύψος ανέρχονται οι προγραμματισμένες επενδύσεις για τα pick-up points, πόσα υφίστανται ήδη, πόσα προγραμματίζεται να δημιουργηθούν και σε ποιες περιοχές; Πώς αναμένεται να συνδράμουν στον τζίρο του ομίλου;

Ο Όμιλος Fourlis απασχολεί 2.348 άτομα στην Ελλάδα. Ενδεικτικό του ύψους της επένδυσης του Ομίλου στην Ελληνική οικονομία τα τελευταία 3 χρόνια – και μιλάμε για τα χρόνια της κρίσης, είναι τα pick-up points. Ήδη λειτουργούν 5, δηλαδή μια επένδυση που ξεπερνάει το 1.750.000 ευρώ. Προγραμματίζουμε μάλιστα τη λειτουργία ενός ακόμα στη Βουλγαρία. Τέλος, αναμένεται ότι το 2014 τα Pick-up Points θα κάνουν το 3.5% του τζίρου των ΙΚΕΑ στον Όμιλο.